Jag lär mig nya ord

Är det något jag älskar så är det att lära mig nya saker. Nu menar jag inte som att få olika utbildningar där man måste plugga och så, utan att lära sig saker i vardagen. Kunskap är ju som bekant makt, och det är något som man aldrig kan få för mycket av. Så nu tänker jag dela med mig av några nya ord som jag har lärt mig på senaste tiden.

Akronym
Akronym var ett ord som jag hade hört men inte visste vad det betydde. Nu vet jag det! Akronym betyder initialförkortning och är alltså en förkortning av begynnelsebokstäverna i flera ord eller ordled. Som till exempel IKEA, som betyder Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd (vilket är gården som Ingvar växte upp på och företagets dåvarande adress). Vissa anser att termen akronym bara ska användas för förkortningar där ordet läses som ett ord och inte som bokstäver. Ord som CD och DVD skulle då alltså inte vara akronymer.

CRM
CRM är en initialförkortning, men inte en akronym om man går efter regeln ovan. CRM står för Customer Relationship Management och är ett verktyg för att hantera och arbeta med sina kundrelationer. Jag tänker inte gå in i detalj på vad det är, det skulle ta så lång tid. Men kolla med fördel upp detta crm online för att få en hyfsat enkel förklaring.

Tautologi
Tautologi har också med språk att göra. Man kan beskriva det som en omsägning av samma sak. Exempel är till exempel kebabkött (kebab är ju kött), basketkorg (basket betyder korg) och salsasås (salsa är det spanska ordet för sås). Även här hittar vi initialförkortningar, som CD-skiva (compact disc, där disc betyder skiva) och RAM-minne (random access memory, där memory betyder minne) som ju också är en akronym. Ett bra sätt att knyta ihop den här säcken!