Hur säkert ska stängslet vara?

Ett bra stängsel är ett stängsel som håller ute obehöriga, även sådana som verkligen vill in – det vill säga inbrottstjuvar. Naturligtvis är det så att det aldrig går att garantera att inga obehöriga tar sig in – med tillräckligt mycket vilja och verktyg kan inget stängsel i världen stå emot. Men målet är att göra det så pass jobbigt att inbrottstjuvar inte tycker att det är värt det att försöka. Alternativt om de försöker göra så att det tar så lång tid att de blir upptäckta. Självklart ska då stängslet kompletteras med larm för att bli så effektivt som möjligt.

När man som företagare ska skaffa sig ett stängsel gäller det då att göra en avvägning mellan pris och säkerhet. Målet är att hitta en gyllene medelväg. Ett stängsel som dels inte är alltför dyrt, och dels håller en rimlig säkerhetsnivå. Var denna nivå ligger beror dels på hur pass rikt företaget är, och dels hur pass attraktivt det är för inbrottstjuvar. Ett företag med många åtråvärda och dyra produkter inom sitt område kommer att behöva betydligt bättre skydd än exempelvis ett boklager. Stulna böcker är inte direkt enkelt att sälja med vinst… Det är ingen smart idé att betala för mer skydd än man realistiskt behöver (om man inte har mycket pengar att spendera).

Men det är inte enbart stängslet som ska vara säkert, utan också grinden. Denna kan ofta vara den svaga länken i det hela. Om grinden är bemannad dygnet runt så behöver det inte nödvändigtvis vara ett problem, men även om tanken är att den ska vara kontinuerligt övervakad, så kommer det i praktiken inte att bli så. Så det krävs att man inte sparar in på kostnaderna för grinden, utan denna ska vara minst lika säker som stängslet. Annars blir det lite meningslöst att köpa ett dyrt och säkert stängsel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *